Haberler

Cumhuriyet'in Kanatlarında Bir Girişimci: "Asım Bey"

Nebil Özgentürk yönetmenliğinde çekilen “Asım Bey” belgeseli, temelleri 1944 yılında atılmış olan Borusan Grubu ile grubun Kurucu ve Onursal Başkanı Asım Kocabıyık’ın Cumhuriyet tarihiyle özdeşleşen öyküsünü anlatıyor. 86 yıllık bir çizgide ülkemizin yakın tarihinden de kareler içeren ve Asım Kocabıyık’ın iş yaşamının 65. yılı olması nedeniyle hazırlanan belgeselin galası 21 Nisan 2010’da iş, sanat ve medya dünyasından isimlerin katılımıyla Haliç Kongre Merkezi’nde gerçekleştirildi. 

Yönetmenliğini Nebil Özgentürk’ün üstlendiği, Borusan Grubu Kurucu ve Onursal Başkanı Asım Kocabıyık’ın yaşam öyküsünü anlatan Cumhuriyet’in Kanatlarında Bir Girişimci “Asım Bey” belgeseli, Türkiye’nin tarih ve kültür haritasını gözler önüne seriyor.

Belgesel film, 21 Nisan 2010 Çarşamba akşamı, Haliç Kongre Merkezi’nde düzenlenen gala ile ilk defa kamuoyuna tanıtıldı. İş, sanat ve medya dünyasını buluşturan galaya Asım Kocabıyık ve ailesi ile Borusan Grubu çalışanları da katıldı. 

Belgeselin gala gösteriminin gerçekleştirildiği 21 Nisan, Asım Kocabıyık’ın yaş günü ve aynı zamanda 56. evlilik yıldönümü olması nedeni ile ayrı bir özel anlama sahip. Belgesel için özel bir doğaçlama beste hazırlayan Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası bu özel gecede ayrıca Asım Kocabıyık ve eşi Nurhan Kocabıyık’a atfen Çaykovski’nin Romeo ve Jülyet isimli eserini seslendirdi. 

Sıfırdan başlayan bir sanayicinin öyküsü 

Altı ay boyunca gerçekleştirilen çekim ve röportaj çalışmaları ile tamamlanan belgesel, Asım Kocabıyık’ın Afyon’un Tazlar Köyü’nde geçen çocukluğunu, sıfırdan var edip büyüttüğü şirketleriyle Türk ekonomisine katkılarını ve yıllar sonra köyüne yaptığı yatırımları anlatıyor. Belgeselde İstanbul Erkek Lisesi ve İktisat Fakültesi’ndeki öğrencilik yıllarından, ticaret deneyimlerinden kesitler sunuluyor. Borusan’ın Türkiye’nin önde gelen sanayi grupları arasında yerini almasının yanı sıra, kültür, sanat ve eğitime verilen kesintisiz desteğin öyküsü anlatılıyor. 

Yönetmen Özgentürk, belgesel hazırlıkları için geniş bir araştırma yapıldığını, sadece Kocabıyık ailesinin ve Borusan’ın değil, gazetelerin de arşivlerinden yararlanıldığını dile getirdi. 

150 dakikalık belgesel için 10 bin resim tarandığını, bin dakikaya yakın görüntü çekildiğini anlatan Özgentürk, şunları söyledi: “Borusan; sanayiden otomotive pek çok sektörde faaliyet gösteren; bunun da ötesinde bazen bir okulun, bazen bir sanat etkinliğinin, dahası bir orkestranın adı olarak karşımıza çıkan bir isim. ‘’Asım Bey’’ belgeseli, Borusan’ın arkasındaki isme olan meraktan doğdu.” 

Özgentürk sözlerini şöyle sürdürdü: “Böylece Borusan’ın kurucusu Asım Kocabıyık’ın 86 yıllık yaşamına sızdık. Örneğin, altı yaşına kadar yalın ayakla dolaştığı, yoksunluğu ve yokluğu yüz hanenin neredeyse doksanıyla eşit paylaştığı Afyon’un Tazlar Köyü’ne, 80 yıl sonra Borusan’ın özel uçağıyla gittik. Burada Türkiye’nin en önemli kırsal kalkınma projelerinden birinin gerçekleştirildiğini gördük. Dahası, köyde kiminle konuşulsa, ya kendisi Borusan’dan emekli olmuştu ya da çocukları, torunları hala Borusan’da çalışıyordu. Anlatmaya çalıştığımız öyküyü özetleyen bir durum bu. Bunun yanı sıra, her adımda karşımıza kuruluşundan başlayarak Türkiye’nin tarih ve kültür haritası çıktı. Cumhuriyet’in ilanından sadece bir yıl sonra doğan, bebekliğinden başlayarak yeni ülkenin attığı her adıma tanıklık eden hikayesi bizi yakın tarihimizin üzen, sevindiren, umutlandıran, hala mı diye sordurtan gerçekleri arasında dolaştırdı.” 

Yönetmenliğini Nebil Özgentürk, Genel Koordinatörlüğünü Berat Günçıkan ve Melda Davran’ın üstlendikleri belgeselin senaryosu, Nebil Özgentürk, Melda Davran ve Berat Günçıkan tarafından yazıldı. Belgesel Cüneyt Türel’in sesinden aktarılırken, müziklerine Murat Evgin imza attı. 

p